Utsökt smak- och doftsinne är förstås viktiga egenskaper hos en bryggare.
– Man måste gilla öl och ha en idé om hur öl ska vara. Och man måste vara sin egen värsta kritiker, säger Magnus Tedenmyr som leder produktionen på Gotlands Bryggeri.
Det är 17 år sedan Magnus flyttade till ön och började arbeta på Gotlands Bryggeri på S:t Hansgatan 47 i Visby innerstad. En lokal med genuin historia som kvartersbryggeri – ett museum med levande bryggarkonst.
– Jag hade inte varit på Gotland förut, hade aldrig ens fått ett vykort härifrån, säger han och skrattar.
– Bryggare har alltid varit lite av ett nomadfolk, vi flyttar dit bryggerierna finns.
Han hade egentligen tänkt bli kock, men under en arbetsplatsdag på gymnasiet blev han nyfiken på en tvåårig bryggeriteknisk yrkesutbildning. Magnus började arbeta på Gotlands Bryggeri två år efter starten 1995 och under åren har bryggeriet växt.
– Det fanns så mycket att göra här att jag ärligt talat inte hade tid att fundera på om jag trivdes på Gotland eller inte. Det var full fart, säger han.
Under uppväxttiden på Ekerö i Stockholm började han fiska med sin far. Fiske är fortfarande hans största intresse vid sidan om jakt och i bokhyllan trängs Leif GW Persson-deckare med luntor om militärhistoria.
– Jag är intresserad av att förstå varför världen ser ut som den gör, säger han.
Under sommarhalvåret bor Magnus i en stuga som han hyr i Hellvi och på vintern flyttar han in till Visby. Förra året köpte han en uppblåsbar kajak som han ger sig ut i under lediga stunder, när det inte blåser för mycket.
– Det som är så häftigt med Gotland är att det finns så många olika miljöer, från norr till söder. Det är så speciellt att kunna byta – ena dagen är man i stenmiljön på Fårö, en annan dag åker man ner till ett helt annat landskap på Sudret. Kajaken är lätt att ta med sig, bara slänga upp på biltaket. Det är något visst med att ge sig ut till havs, att lämna land, säger han.
Planer på nytt bryggeri i Visby hamn
Idag har Gotlands Bryggeri 15 olika ölsorter med export inom Norden och till England och dessutom två spritsorter, som tillverkas på Gutevin i Hablingbo.
– Man samarbetar mycket idag och lägger ut produktion hos varandra. Bland de små bryggerierna är det vanligt att man tar del av varandras möjligheter, då resurserna är begränsade både tekniskt och ekonomiskt, säger han.
Under senare tid har det startat flera mindre bryggerier på ön. Magnus tror att Ale-trenden har väckt ett intresse som inte fanns tidigare.
– Det är kul och det verkar inte finnas någon begränsning. Idag finns ett 100-tal bryggerier i Sverige, när jag började på 80-talet fanns det bara sju.
Det finns planer på att utöka verksamheten på Gotland med ytterligare ett bryggeri, som man vill bygga i Visby hamn.
– Det är ett omfattande arbete med detaljplansändringar som ska klaffa först innan vi kan få klartecken från regionen. Vi hoppas att det ska lösa sig. Det finns många önskemål på en plats där en mängd olika aktiviteter ska fungera parallellt. Tanken är att vi ska kunna ha en publik verksamhet där kopplad till vår visningsverksamhet, en restaurang, och att vi kan fungera som ett skyltfönster för övriga gotländska livsmedelsproducenter, säger han.
Varje höst åker Magnus och de andra på bryggeriet till en veckas råvarumässa i Tyskland, där de träffar leverantörer och testar nya sorter av malt och humle. Det är när de smakar och doftar på råvarorna som idéerna föds.
– Det finns hur många sorter som helst av humle och en stor del av jobbet är att få tag på dem vi behöver. Hela ölserien ”Bulldog” är bryggda på mycket amerikanskt och nya zeeländskt humle, sorter som är svåra att få tag på för att de har blivit så populära, säger han.
– De humleodlingar som finns i Skandinavien är i liten skala och har inga spännande aromer. Men malt får vi från en gotländsk leverantör, fortsätter han.
Det sjunde gomseglet
På etiketten till Wisby Mörk – Det sjunde gomseglet, som lanserades av Gotlands Bryggeri förra våren, syns bryggmästare Johan Spendrup som riddaren och bryggare Magnus Tedenmyr som döden.
– Det började med att Johan hade en idé med Wisby Mörk, att det skulle anspela på Ingmar Bergman. Och sen så kastade vi andra in detaljer. Att det skulle vara scener ur ”Det sjunde inseglet”, schackbrädet och flaskorna som spelpjäser. Mörk lager är den ölsort som är absolut svårast att sälja och har en väldigt liten marknad. Vi tänkte att vi skulle göra något riktigt speciellt, berättar han.
Han beskriver smaken av pepparmint och smält snö, lite isande.
– Det gör att den får en alldeles särskild touch, säger han.
De sökte länge efter en plats för fotografering och inspelning av en internfilm och till slut blev det raukområdet Folhammar på östkusten som fick utgöra bakgrund.
– Det uppstod en lång rad problem, som om Bergman gjorde allt för att försöka förhindra det där upptåget, säger han.
Hinder och krångel under hela inspelningsdagen – fram till eftermiddagen då scenografen i teamet, Camilla Fredriksson, tog fram svartvinbärssaft och mariekex. Hon hade träffat Bergman genom en utbildning då han var föreläsare på filmstudion i Fårösund och berättade att han alltid ville ha just detta under inspelningarna.
– När vi tog fram det så ordnade sig allting. Jag började faktiskt bli lite skrockfull där, säger Magnus och skrattar vid minnet.
– Det roligaste med att jobba som bryggare är att man gör något som smakar och doftar gott av något så enkelt som spannmål. Att sätta samman det här och få fram något som intresserar så många människor. När jag är på en fest eller middagsbjudning märker jag hur stort intresset är. Efter att ha avslöjat vad jag jobbar med, pratar de inte om något annat under resten av kvällen. Alla vill fråga en massa och berätta om sina favoritsorter, säger han.
Text: Maria Molin
Foto: Karl Broberg & Maria Molin
Bilder:
Wisby Mörk med en etikett där Magnus själv figurerar, inspirerad av en scen ur Ingmar Bergmans ”Det sjunde inseglet”.
Magnus Tedenmyr vid en av bryggeriets kopparpannor.
– Det är mycket logistik i ett så litet bryggeri. Allt måste ske i en viss ordning, säger han.
I bryggeriets bar, som används vid provsmakning och visningar. Krut, bryggmästare Johan Spendrups bulldog, har fått stå modell för Gotlands Bryggeris Ale-serie.