Anna Jansson om att skriva deckare för barn

Anna Jansson porträttbildNär man hör författaren Anna Janssons namn tänker man direkt på deckare, Gotland, kriminalinspektör Maria Wern och tv-serien med Eva Röse i huvudrollen. Sedan några år tillbaka har hon även låtit Marias son Emil få huvudrollen i en bokserie för barn om en 11-årig detektiv.

Eftersom Anna Jansson är född och uppvuxen på Gotland var det naturligt att låta historierna ta plats på ön. Miljön i böckerna om Emil Wern är 1960-tal och hon har valt att bara ha med det som fanns innanför ringmuren då, vid tiden för hennes egen barndom. Emil löser sina brott med 2000-talets teknik i detektivbyrån, inhyst i en gul kiosk på Norra Murgatan i ett hus som Anna besökte som liten.

– Emil har ju alltid funnits med i vuxenböckerna och jag tyckte att han fick ta för lite plats. Så när jag fick frågan från Rabén och Sjögren om jag ville skriva för barn så nappade jag direkt. Dessutom var jag själv detektiv i Visby innerstad som barn så jag visste precis hur det skulle gå till, säger hon med ett leende.

21 år gammal flyttade Anna Jansson till Örebro för att utbilda sig till sjuksköterska. Hon började skriva 1998 strax efter jul då hon precis träffat en kvinna på ett tåg, som berättade om sin son som flyttat från ett boende för psykiskt funktionshindrade till eget boende.
– Det fungerade inte alls. Vid åttio års ålder fick hon ta hand om sin son när samhället svek. Det var upprinnelsen till min första bok, berättar hon.

Sedan debutromanen Stum sitter guden år 2000 har Maria Wern varit huvudperson i en lång rad kriminalromaner, som översatts till flera språk. I böckerna kombinerar Anna Jansson ofta uppväxtmiljön på Gotland med sina erfarenheter från sitt arbete inom sjukvården och intresset för etiska dilemman.

Omslag Lillebror försvunnen2010 debuterade Anna Jansson som barnboksförfattare med en serie spänningsböcker med Maria Werns son Emil i huvudrollen. Emil Wern löser mysterier tillsammans med sin lillasyster Linda och hunden Molly. Rättvisa är viktigt för honom och ibland ställs han inför svåra val, till exempel när Linda stjäl. Ska hon få vara med i detektivbyrån då?

Ostindiefararen på besök i Visby hamn, S:ta Maria domkyrka, Botaniska trädgården, Fornsalen, riddarspelen under medeltidsveckan… Emil-böckerna utspelar sig främst i Visby innerstad, men även i bland annat Martebo (Spökhuset) och på Gotska Sandön (Piratens ö). Gotska Sandön är en av Anna Janssons favoritställen på Gotland och hon tycker den optimala tiden att resa dit är sent i augusti eller i september när vattnet fortfarande är varmt och solskenet milt.

– Jag har också några favoritplatser från förra sekelskiftet: Ljugarn, med både bad och raukar och fantastiska restauranger – ett samhälle präglat av badortsliv från förr. Och Fridhem som var prinsessan Eugenies sommarvilla. Där finns en vacker park med ett av Nordens äldsta gullregnsträd och en historia om en enastående person – en av de första kvinnorna i landet att ansöka om att bli myndig och styra sitt liv och ta hand om sina egna pengar. För pengarna byggde hon barnhem och Gotlands sjukhem och startade en arbetslöshetskassa, berättar hon.

Anna Jansson delar sin tid mellan Örebro, Vintrosa och Gotland. Hon har en lägenhet i Visby och hennes föräldrar bor i Klintehamn.
– Jag brukar diskutera det jag skriver med mina föräldrar när vi fikar och alltid dyker det upp någon ny tanke. När jag är i Visby researchar jag mest och skrivandet sker i Vintrosa.

Anna Jansson är särskilt noga med orden när hon skriver för barn.
– Barn samlar på ord och i barnböckerna lägger jag mig vinn om att språket ska vara extra rikt och blommigt. Man kan inte lura barn. Om en bok är tråkig läser de den inte. Barnböckerna har mera av klur och vuxenböckerna har betydligt grövre brott, säger hon.

Till jul kommer den tolfte delen i serien om Emil Wern ut med titeln Julklappstjuven och just nu har hon nästa sommars bok i tankarna.

Omslag Skymningens barfotabarnVad var det som lockade med deckare, som gjorde att hon började skriva i just den genren?
– Det finns ett driv i deckare – de utmanar intellektet när det finns en gåta att lösa. Jag gillar det. I en deckare kan man skriva om relationer, saker i samhället som engagerar eller om mat – det finns liksom inga begränsningar, säger hon.

Text: Maria Molin

Porträttfoto: Leif Hansen

Bokomslag:

Lillebror försvunnen (Rabén & Sjögren) kommer ut i maj och är del 11 i serien om Emil Wern. Den utspelar sig i Lummelundagrottorna. Illustratör: Mimmi Tollerup.

Skymningens barfotabarn (Norstedts), den femtonde delen i kriminalromanserien om Maria Wern, kommer ut denna månad. Romanen utspelar sig i Ronehamn och på Lärbro krigssjukhus.
Anna Jansson premiärsignerar sin nya deckare hos bokhandeln Wessman & Pettersson i Visby lördagen den 22 mars kl. 12-14.

1 comment for “Anna Jansson om att skriva deckare för barn

  1. Törje
    2014/03/13 at 11:01

    Intressant att få ta del av bakgrunden till Anna Janssons författarskap!

Comments are closed.