Nu i helgen, den 12- 14 december, äger Medeltida jul rum i Visby. Det är ett samarbete mellan Medeltidsveckan, goGotland, Visby Centrum, Gotlands museum och Kapitelhusgården. Planerna på en medeltida julhelg bland Visbys gränder har funnits länge, men i år blir det verklighet för första gången. Kulturöjn har talat med Patrik Björkander, marknadschef på Medeltidsveckan, om hur det ser ut såhär dagen för dagen och vad som händer under en Medeltida jul.
Vad är tanken med Medeltida Jul?
─ Dels är det att få tillresta besökare till Gotland under en säsong som historiskt inte varit så stark, och vi känner att tiden är mogen för denna satsning. Men också att skapa en julhelg med ett stort utbud för bofasta gotlänningar. Man skall inte behöva lämna ön för att få ta del av en magisk julhelg, säger Patrik Björkander.
Han menar att de, för Medeltidsveckans del, upplever att det länge funnits en stor efterfrågan efter fler aktiviteter under hela året, och julen kändes därför som ett bra tillfälle att prova på att göra en satsning. Att förstärka vinterstaden Visby med ett medeltida innehåll tror Patrik Björkander kan bli en framgångsfaktor. Visby har de perfekta kulisserna för att skapa en riktig medeltida julstämning, anser han.
I flera andra medeltida Östersjöstäder, så som Lübeck och Tallin, finns redan etablerade julmarknader. På vilka sätt skiljer ni er från dem?
─ Det är väl snarare så att vi ser dem som inspirerande förebilder än att vi försöker konkurrera med dem. Vi har en lång resa kvar men målbilden är att vi skall kunna vara ett bra alternativ i sammanhanget. Så att Visby på sikt nämns lika självklart i sammanhanget som de städerna.
Hur har det gått hittills?
─ Responsen har faktiskt varit över förväntan. Vad vi förstår i vår dialog med transportörer och boendeanläggningar är det ett väldigt bra bokningsläge och vi har sålt bra med biljetter till de olika aktiviteterna. Även här på Gotland är det väldigt många som pratar om helgen och visar ett stort intresse för den, säger Patrik Björkander.
Medeltidsabstinens
Många är de medeltidsentusiaster som kan drabbas av abstinens såhär mot slutet av november och början av december, då minnena från augusti börjar blekna och väntan på nästa års Medeltidsvecka känns väldigt lång. För den här gruppen verkar satsningen därför efterlängtad, och ryktet om en Medeltida julweekend spred sig inledningsvis snabbt via sociala medier.
Vänder ni er i första hand till de trogna Medeltidsveckan-besökarna – och på vilka sätt kommer de i sådana fall att känna igen sig?
─ De är helt klart en viktig målgrupp. Men även övriga turister och gotlänningar. Vi tror att mixen, precis som under Medeltidsveckan är det som kan göra detta riktigt bra. Det liknar Medeltidsveckan i upplägget och har faktiskt i sociala medier fått namnet ”Medeltidsveckan light”. Det är ett stort utbud med en bra bredd vad gäller underhållning, folkbildning och gemenskap.
Många ser nog Visby som en sommarplats. För de som inte varit på Gotland vintertid, hur skulle du beskriva det? Varför ska man åka hit?
─ Jag skulle beskriva Visby som sagolikt även under vintern. Under denna helg ser vi framför oss kallt väder, värmande caféer och restauranger. Det passar perfekt för underhållning med bland annat eldshower, julshopping och trevligt umgänge. Och vem vill inte se riddare göra upp i gravarna utanför ringmuren mitt i vintern? frågar sig Patrik Björkander.
En hel del programpunkter har klämts in under de tre dagarna: Kapitelhuset öppnar ner till sina medeltida valv på och Loke Nyberg och Saga Björling, båda välkända ansikten för Medeltidsveckans besökare, framträder på Bistra haren. Det blir såklart lite eldshow, tornerspel, en julmarknad på Stora torget och även en modevisning med historiska kläder. På lördagskvällen dukas det redan slutsålda medeltida julgästabudet upp.
Om du får lyfta fram och tipsa om några programpunkter du brinner lite extra för, vilka är det?
─ Det är just det breda utbudet jag tycker är så bra. På en begränsad yta i innerstan kan man mingla runt och ta del av ett stort och varierat utbud, svarar Patrik Björkander och förespår att förutsättningarna för att få en bra medeltida jul-upplevelse i helgen är mycket goda.
Vill du läsa mer om Medeltida jul i Visby och ta del av hela programmet kan du göra det på: www.medeltidsjul.se
AV: Yrsa Winbergh
FOTO: Sofie Annersved och Gunnar Fardelin
TIPS: Skapa din egen medeltida julstämning
För de av oss som önskar de kunde vara med i Visbys jul-medeltid men som är hjälplöst fast på fastlandet (eller någon annanstans) har Kulturöjn samlat några tips på hur du kan få till en medeltida julstämning där du är.
Glödgat vin
De allra flesta av våra nuvarande julseder existerade inte på medeltiden, även om det hände att medlemmar av välbärgade familjer bytte en och annan present, föregångarna till våra julklappar. Men något som var populärt på medeltiden och som finns kvar än idag är det glödgade vinet, dvs. kryddigt och upphettat vin, mjöd eller cider. Under medeltiden uppfattades vinet som mycket nyttigt, framför allt i förhållande till det skitiga vattnet, och det var en vanlig dryck under vinterhögtider och då framför allt jul. Kulturöjn föreslår därför att du börjar med att krydda ditt eget vin, t.ex. med kanel, färsk ingefära,peppar, muskot och socker.
Mycket mat
När du har ditt kryddigt heta vin kan du med fördels hälla upp det i ett krus eller en mugg, sedan släcka alla lampor, tända ljus, kanske svepa in dig i lite vadmal eller ull och sedan börja duka upp ditt egna medeltida julgästabud. Eftersom medeltiden var en period drabbad av missväxt och svält och klasskillnaderna dessutom var mycket stora var festliga tillfällen så som julen väldigt starkt förknippade med mat. Mycket mat. Under senmedeltid fanns det t.om. lagar som reglerade hur och i vilken grad olika samhällsklasser fick markera sin status, genom t.ex. mat och kläder. Det fanns inte lika mycket rätter och livsmedel som specifikt förknippades med just julhögtiden då, men om du vill fira en riktigt påkostad medeltida jul bör du inhandla festliga råvaror så som fläsk, kyckling, torsk, smör och ost, nötter och honung, sill, fikon, russin, äpplen.
…och så lite underhållning
Är du mätt och otörstig men känner dig lite uttråkad? Populär medeltida julunderhållning var bl.a. mysteriespel om Jesu födelse, levande julkrubbor eller att bara hitta på sånger tillsammans; en person sjunger en vers och sedan fortsätter en annan med nästa och nästa, och så vidare. Annars kanske du vill leka leken ”Fyrband” som går till enligt följande: Knyt ihop ett rep till en ring, hämta tre vänner. Ni fyra tar tag i repet på lagom avstånd från varandra, så att ni står i varsitt ”hörn”. På visst avstånd bakom varje person ställer ni ett vedträ eller liknande. På given signal ska ni, utan att släppa repet, försöka nå ert vedträ och den som lyckas först har vunnit.
I norra Europa beaktades den mörka vintern som en farlig tid, då mörka väsen och krafter kom närmare och underliga saker kunde ske. En annan gammal jultraditioner du kanske vill prova på är att klä ut dig till troll eller spöke och sedan gömma dig i mörkret för att sedan hoppa fram och skrämma folk på din gård (eller i ditt hyreshus), något som man tyckte var roligt och gärna ägnade sig åt bl.a. på Island.