Fascination för boken som konstföremål

Drotten på S:t Hansgatan är Visby innerstads enda antikvariat. De anrika rummen rymmer uppemot 25 000 titlar och en inredning som väcker fantasin. Göran Waltå och Joakim Mattsson, som driver verksamheten, ser den som en kulturgärning och en viktig del i det litterära kretsloppet.

2_Antikvariat DrottenStrindbergbysten på skrivbordet spänner ögonen i besökaren som kliver över tröskeln.
– Drott betyder hövding, så jag valde Strindberg som vår husgud och logga i egenskap av den svenska litteraturens drott, säger Göran Waltå, som slagit sig ned bakom disken vid hyllan med titeln ”Old rare books”.

Ett glastak bestrött med guldstjärnor, en vit kakelugn och en stor amerikansk kassaapparat från sekelskiftet 1900 bidrar till den närmast mytiska atmosfären. På det schackrutiga golvet står papperskassarna på rad, med innehåll som väntar på att ta plats i någon av hyllorna, där böckerna i tusental är staplade på längden och tvären. Här och var finns olika litterära citat uppsatta på hyllorna, i en ständigt pågående dialog genom tid och rum.

Det var Bo Sundberg som runt 1990 grundade Antikvariat Drotten, som då huserade i en annan lokal och fick sitt namn efter kyrkoruinen alldeles intill. 2001 tog Göran Waltå över verksamheten tillsammans med sin lärarkollega Tryggve Lundgren. I 20-årsåldern hade Göran arbetat extra i ett antikvariat i Stockholm vid sidan av studierna. Då följde han ofta med på auktioner och lärde sig mycket om böcker.
– En dröm föddes om att jag en dag skulle öppna ett eget antikvariat, som jag förverkligade när jag flyttade till Gotland.

Före pensionen var Göran lektor på litteraturvetenskapliga institutionen vid Uppsala Universitet, Campus Gotland, där han bland annat forskat om reseskildringar från 1920- och 30-talen.
– Antikvariatet var en hobbyrörelse under många år. Det var först när vi flyttat hit till de nya lokalerna och Joakim anställdes på deltid som vi började expandera.

4_Antikvariat DrottenI en av de insuttna skinnfåtöljerna sitter medarbetaren Joakim Mattsson. Här slog han sig även ned en dag för ett antal år sedan och trivdes så bra att han stannade kvar. På den tiden läste han universitets föremålsantikvariska program, där en av föreläsarna var Göran Waltå.
– Han kom ofta hit och frågade mig om verksamheten och om olika böcker. Till slut var jag tvungen att anställa honom, hans intresse var så genuint, säger Göran och ler.

– Jag är intresserad av antikviteter i allmänhet, men det föremål jag fallit för är boken, säger Joakim och tillägger:
– Jag samlar bland annat på böcker tryckta i Sverige under 1600-talet.

I samband med antikvariatets omlokalisering hundra meter söderut på S:t Hansgatan hösten 2014 flyttade Joakim in i en lägenhet i samma hus, så han har nära till jobbet.
– Vi flyttade både för att få större lokaler och bättre läge. Folk rör sig förbi det här hörnet mot Stora torget, påpekar Göran, vars litterära intresse väcktes tidigt. Under uppväxten i Stockholm läste han ofta Illustrerade klassiker, som grundade litteraturintresset.
– Jag blev liksom Joakim fascinerad av boken som artefakt och började samla på vackra böcker i tidiga tonåren, berättar han.

På Antikvariat Drotten finns 25 000 böcker och minst lika många till i lagret.
– Jag brukar säga att vi definitivt har fler titlar än någon bokhandel i stan. De har många exemplar men färre titlar, framhåller Göran Waltå.

Förutom böcker på svenska och engelska har de litteratur på tyska, spanska, italienska och franska, och då och då dyker det upp enstaka exemplar på andra språk.
– På sommaren, när det är mer folk i rörelse, är det vanligare att det kommer förbi någon riktig samlare som söker något udda. Ibland blir vi förvånade när någon visar intresse och köper en bok som vi aldrig trodde att vi skulle få såld, säger Joakim Mattsson.

3_Antikvariat DrottenSommartid har antikvariatet öppet alla dagar i veckan medan öppettiderna är begränsade till enbart fredagar och lördagar under vinterhalvåret. En tredjedel av Antikvariat Drottens försäljning sker i butiken, medan två tredjedelar säljs på nätet genom Bokbörsen.
– Näthandeln ökar mellan 20 och 30 procent varje år och vi säljer över hela världen, säger Göran och Joakim fyller i:
– Boken lever, i allra högsta grad. Vi är en del av det litterära kretsloppet, då vår insats gör att böcker fortsätter att cirkulera. Om vi inte funnits hade de sannolikt gått raka vägen ner i en container. På så vis är det både en kulturgärning och en del i en hållbar utveckling.

Före pandemin arrangerade de det litterära evenemanget Lördagsklubben ett par gånger i månaden med inbjudna författare och boksamlare.
– Vem som helst var välkommen, men våra trånga lokaler rymmer bara ett tiotal personer, så det är i liten skala. Vi vill gärna ta upp Lördagsklubben igen och även arrangera högläsningar, som passar bra i detta rum, menar Göran Waltå.

Inger Högberg Ranglén har bott i huset på S:t Hansgatan i 30 år och hon och hennes man Lars-Inge Ranglén är antikvariatets hyresvärdar och numera även delägare. Inger har ansvar för barn- och ungdomsbokavdelningen.
– Det var en farfar här inne med sitt barnbarn. Pojken hittade ett praktverk om Egypten och det var så häftigt att se pojkens glädje när han bar den stora tunga boken härifrån, som att han snubblat över en skatt. Vi vill att antikvariatet ska vara en mötesplats för alla åldrar, betonar hon.

Text och foto: Maria Molin

BOKTIPS

1_Antikvariat DrottenGöran:
Playing with Fire (En lek med eld) eller någon annan av den brittiska deckarförfattaren Peter Robinsons böcker om överkommissarie Alan Banks vid Yorkshirepolisen.

För barn och ungdom: SVJ (Stora Vänliga Jätten), Häxorna, Kalle och chokladfabriken eller någon annan av Roald Dahls böcker.

Joakim:
Markurells i Wadköping eller någon annan roman av Hjalmar Bergman.

Populära författarskap bland antikvariatets kunder

5_Antikvariat DrottenLyrik: Karin Boye
Romaner: August Strindberg
Deckare: Agatha Christie och Maria Lang