Dokumentären 7 dagar handlar om kärleken till Medeltidsveckan, och hade urpremiär vid Visby domkyrka i augusti 2013. Nyligen visades en delvis omarbetad version av filmen på SVT. Vi har pratat med Björn Tjärnberg, filmens regissör, om varför han gjort dokumentären och vad som gör just de här sju dagarna så heliga.
Det började för tre och ett halvt år sedan. Björn Tjärnberg, fotograf och dokumentärfilmare, satt i Stockholm och funderade. Han hade fått veta att Medeltidsveckan hade det svårt ekonomiskt och att det till och med talades om att det kanske inte skulle bli några fler veckor. Björn och några av hans vänner, som besökt Visby v. 32 tillsammans i många år, kände att de ville göra något – ge något tillbaka och visa vad Medeltidsveckan faktiskt betytt för dem.
Tillsammans startade de Kapitelfilm och började arbetet med en dokumentärfilm som skulle visa det som ingen av dem tidigare lyckats förklara – vad är egentligen grejen med Medeltidsveckan?
─ Ja, det är vad vi försökt att visa. Jag tror att de flesta som åker på Medeltidsveckan fått den frågan av familj, vänner och arbetskamrater vid mer än ett tillfälle. Själv höll jag det lite hemligt till en början, jag ville helst inte prata om att jag åkte till Visby veckan 32 eftersom det finns en hel del fördomar om vad som händer under veckan. Många tycker att det är lite larvigt, och det kan de väl få tycka, men vi tänkte att det kanske beror på att de inte förstår vad det är som gör veckan närmast helig för så många.
Filmen följer just ett antal personer som tycker att de där sju dagarna i augusti är de kanske bästa och viktigaste på året. Man får ta del av deras förberedelser och längtan inför veckan, och självklart också vara med plats under själva Medeltidsveckan. Många i filmen bekräftar det Björn berört: det är svårt att förklara vad som gör de sju dagarna så viktiga, orden räcker inte riktigt till. Men det verkar handla om något som de flesta av oss strävar efter: Att vara på en plats och inte längta någon annanstans.
Om du försöker förklara det du egentligen inte kan förklara – varför är Medeltidsveckan så viktig?
─ Det handlar mycket om att folk utan uppenbara samband i övrigt bygger upp och hittar något gemensamt att samlas kring, det är själva grunden tror jag. Medeltidsveckan är också ett forum där människor får chansen att utveckla en del andra ambitioner och sidor av sig själva. Men det viktigaste, och det som nästan alla svarar när man frågar dem, är att det är en vecka där man får vara precis den man är utan att bli ifrågasatt.
7 dagar är ett omfattande projekt, och även om flera av de inblandade arbetar med film professionellt har ingen egentligen fått något betalt. Istället har de bekostat filmen på egen hand samt med hjälp av crowdfunding (ung. ”gräsrotsfinansiering”) – ett medvetet val, eftersom det gav större frihet att utforma filmen som de själva ville. Men det var en hel del motvind i början. Björn berättar att de hade svårt att övertyga folk att ställa upp eftersom många inte riktigt förstod vad filmteamet ville göra och var tveksamma till om det verkligen skulle bli något bra.
─ Det var lite frustrerande inledningsvis, erkänner han. Allt i det här projektet har tagit väldigt lång tid, framför allt la vi mycket tid på att lära känna människor och komma dem nära. Men det var nödvändigt, det var ju det vi ville göra. Sedan är det också så, att får ingen betalt är ingen heller lika intresserad av att titta på klockan hela tiden…
Över 60 inspelningsdagar blev det sammanlagt, och på förra årets Medeltidsvecka var det världspremiär. Visningen följdes av busvisslingar och stående ovationer, och visst syntes ett och annat glansigt öga och fuktig kind i fackelskenet som omgav de hundratals medeltidsklädda besökare som närvarade. Alla där upplevde nog lite samma sak: Det här var en film för dem – om dem. I helgen visades filmen på SVT på bästa sändningstid, för en helt annan typ av publik.
Filmen är lite speciell eftersom ni velat visa just vad det är som gör Medeltidsveckan närmast helig för så många. Är det mer en kärleksförklaring än en dokumentär, egentligen?
─ Det beror på vad man menar. Det är en subjektiv film på så sätt att vi inte strävat efter att ge någon typ av motbild. Men samtidigt tycker jag det är viktigt att påpeka att det här är vad folk svarat när vi frågat – det här är den bild de gett. Den är inte vriden, Medeltidsveckan betyder såhär mycket för många och det är vad vi velat visa. Någon annan får hemskt gärna göra en egen film och skildra det ur en annan synvinkel. Det här är vår bild.
Men är det inte svårt som filmare att skildra något som man själv älskar och är så involverad i?
─ Det var väldigt viktigt för mig att inte påverka de personer vi valt att följa. Vi har bara hållit oss nära människor, iakttagit dem och låtit dem prata. Det som är lite svårt är vi använt oss av ett enormt stort förtroendekapital i det här arbetet, jag var länge ganska orolig att människor skulle uppleva det som att vi i filmteamet utnyttjade de förtroenden vi fick. Det är en känslig sak för vissa att prata om och öppna upp sig kring sina tankar och känslor för veckan, säger Björn allvarligt.
Varför?
─ För att man har erfarenheter av att tidigare blivit vinklad på ett konstigt sätt, att de som frågat inte förstått och kanske inte heller varit särskilt intresserade av att göra det. Det finns en massa fördomar, att de som åker på Medeltidsveckan är ”Bara udda”. Därför var vår vinkel, vi som själva befinner oss mitt i det hela, en annan: ”Bra udda”.
I filmen citerar någon påståendet att ”Man säger hellre upp sig än inte får ledigt vecka 32.” Vad har du för kommentar på det?
─ Ja du, säger Björn, skrattar och skakar lite på huvudet. Ska sanningen fram har jag nog sagt nästan exakt samma sak själv, även om det inte är jag som citeras i filmen. Det är en viktig vecka, det är sju dagar jag absolut inte skulle vilja vara utan.
Filmen 7 dagar visades på SVT2 söndagen 12:e januari. För den som missat filmen eller bara känner ett skriande behov av ytterligare en dos medeltid, eld och vackra Visbyvyer finns dokumentären på SVT Play. I skrivande läge är 7 dagar en av de mest delade filmerna på SVT:s sajt.
Oerhört vacker film som sätter bild och ord på mycket som är svårt att förklara, även för någon som jag själv som varit där! (…och alltid kommer att återvända!)