Vad kännetecknar egentligen ön och går det att paketera? När Astrid Skarin flyttade till Gotland för sju år sedan började hon samla saker som hon förknippade med sitt nya hem i en ask: tidningsurklipp, vallmoblad och nedskrivna minnen. Nu har hon skapat presentboxen ”A Piece of Gotland” i samarbete med några av öns hantverkare, som alla bidrar med en bit av Gotland.
Inför intervjun blundar jag en stund och tänker på min upplevelse av Gotland. Den har berikats, nyanserats och fördjupats genom åren, framför allt när jag flyttade hit och den också blev vardag. Jag tänker på ön som en relation, som ett du – vilka var mina första intryck av dig? Några glimtar framträder, intryck som inte låter sig fångas så lätt: blåklockorna som lyser som stjärnbilder på heden där mossan knastrar under mina bara fötter, rabbisarnas djupa gropar på strandängen, tallarnas speglingar i kalkbrottets stilla vatten och smaken av farmors rabarbersaft.
– Vi hade ingen koppling till Gotland, annat än att vi semestrat här några gånger. Vi hade den här klassiska ”drömmen om Gotland”. Det var någonting som grep tag i oss, som gjorde att vi släppte allt och flyttade hit.
Orden är Astrid Skarins och hon uttalar dem när vi sitter på uteserveringen till Fiket utanför Österport i Visby en dag i mitten av juni. Vi svalkar oss med islatte i en ovanligt kvav försommarvärme medan vi pratar om hur man återger drömmen om Gotland. Mellan oss på bordet står en ask med just detta innehåll: en kvadratisk blågrå box, enkel och stilren, med guldfolierat tryck av Gotlands välbekanta konturer och öns koordinater.
Astrid flyttade till Gotland från Gävle 2011 tillsammans med sin man och dotter som då var två år gammal. Första året hyrde de ett litet hus nära havet i Brissund, innan de flyttade in till Visby där deras andra barn föddes.
– Det var en romantisk bild av ön vi fick under promenaderna längs stranden. Där och då började jag fundera på vad det är som är så speciellt med Gotland, vad som fick oss att ta steget att flytta hit. Vi gick på någon slags känsla och fick den bekräftad, att det var rätt beslut, säger hon.
Så väcktes idén om ”A Piece of Gotland”, då Astrid började samla tankar om vad som är unikt med just denna ö.
– Är det ljuset, kontrasterna, den karga miljön på norra delarna av ön, eller något annat? Jag ville sätta ord på det. På den tiden började jag samla saker i en ask: torkade vallmoblad, urklipp från olika tidningar och jag skrev också ner egna minnen och upplevelser av vad jag tyckte var speciellt. Sedan tog Pinterest över och jag har hur många bilder som helst som jag associerar till Gotland.
Astrid Skarin hade ingen tidigare erfarenhet av sälj- eller produktbranschen och hon berättar att det till en början kändes svårt att förverkliga idén att tillverka en låda med produkter och anekdoter från det gotländska landskapet, köket, livsstilen och språket. Först hade hon en tanke på en triangulär form, som en tårtbit, men kom inte vidare i planeringen eftersom hon varken hade kontakterna eller tiden då för sju år sedan. För ett och ett halvt år sedan bestämde hon sig för att investera tid, många långa kvällar, och låta idén bli konkret.
Inför arbetet med lådan analyserade hon Region Gotlands varumärkesarbete och hittade värde- och nyckelord som hon försökte kombinera med sina egna idéer och känslor för ön och även med ett hundratal andra personers tankar, som hon vände sig till på Instagram med frågan: Vad är Gotland för dig?
– Efter att ha tecknat ner allt det här var jag tvungen att besluta mig för vad som skulle finnas med i lådan. Alla har ju olika intryck av Gotland såklart, men några kärnvärden återkom, som entreprenörsanda, hållbarhet och natur.
Hon lyfter på locket till lådan i hårdpapp och visar föremålen i de fem facken, bitar av Gotland.
– Min tanke var att jag ville lyfta fram kvinnor och det småskaliga, och de hantverkare som jag valt att samarbeta med är alla kvinnliga gotländska företagare. Nästa år kan temat och innehållet tänkas bli något annat.
Berättelserna bakom varje föremål finns med i ett häfte, som formgivits av Maria Backlund och som knyter samman hela paketasken och skapar mervärde genom storytelling.
– Jag tänker att oavsett om man köper den till sig själv eller som gåva till någon annan ska den vara minnesvärd och en upplevelse, säger Astrid, som skrivit texterna och som själv lägger en sista hand vid varje låda, innan den når slutkund.
– Jag börjar med några hundra lådor, det blir verkligen ”small batch, slow design”, hantverk och exklusivt, säger hon med ett leende.
– Tanken är att sikta in mig på större företag på ön, och presentera den som en representationsgåva om man till exempel tar hit någon föreläsare. Istället för den traditionella blomsterkvasten kan man ge den här asken som påminner om ön.
Vi börjar med påsen med vallmofrön, vad betyder blomman för henne?
– För mig, som är uppvuxen i Skellefteå och inte varit så här långt söderut i landet tidigare, slog vallmofälten emot mig när jag besökte Gotland för första gången. Jag hade inte sett något liknande förut och det var en riktigt häftig upplevelse, svarar hon och tillägger:
– Vallmon var så stark att den fick hänga med från början. Sedan såg jag dokumentären ”Bieffekten” på SVT och blev så tagen av att bin, humlor och fjärilar runt om i världen minskar drastiskt till följd av färre blommor i jordbrukslandskapet. Vallmo är mycket pollenrik och därmed bra för våra pollinatörer. Det är viktigt för mig att det finns en historia bakom varje föremål.
Astrid har varit i kontakt med Gutamålsgillet, som hjälpt henne att översätta ord till gutamål.
– Språket måste man ju ha med och värna om. Jag som språkintresserad tycker det är roligt och spännande, en del av vår identitet. ”Akartulpan” är vallmo och ”Solsikka” betyder ringblomma, förklarar hon.
Bakom ringblomstvålen står Anna Lind i Dalhem.
– Hållbarhet är ett av nyckelorden som jag arbetat med och som fick gå som en röd tråd genom hela konceptet. Jag vill gärna att man ska kunna använda sig av alla produkter i lådan: det ska vara funktionellt och fint och finnas en tanke bakom, det är de tre huvudspåren, säger hon och fortsätter:
– Jag gillade helt enkelt Annas handgjorda tvålar, som är veganska, doftfria och passar alla hudtyper, och ringblommorna odlar hon i sin egen trädgård.
Ett annat av föremålen i asken är ett litet fat, som man till exempel kan ha flingsalt, en tepåse, praliner eller sina ringar på. Keramikfatet är formgivet och tillverkat av Maria Kaungs som driver företaget Maria Form i Väskinde och arbetar med jordnära färger och oftast i enkla former.
– I bilden av Gotland har keramik en central plats. Utmaningen var att hitta ett föremål som skulle rymmas i en så här liten låda, säger Astrid.
En annan av formgivarna som tillverkat ett föremål till lådan är Amalia Ericsson, som designar och tillverkar nya produkter, ofta en kudde eller en matta, av gamla skinn- och mockajackor. Genom hantverket i företaget Hildur2john berättar hon sin farmor Hildurs och farfar Johns historia, fylld av kärlek och hårt arbete.
– Inspirationen kommer från formen på hennes kottekuddar, som har blivit hennes signum. Det blev en sladdhållare i återbrukat läder från gotländska tapetserare, berättar Astrid.
Fotografen Linnea Ronström, som skrivit boken ”Farmors gotländska kakbok”, har bidragit med en bild och ett recept på traditionell saffranspannkaka, kanske Gotlands mest kända bakverk. En berättelse om den gamla gotländska husmoderns kunskaper.
Astrid Skarin, som har en magisterexamen i svenska och engelska, undervisar i språk några timmar i veckan. Hon driver också eget företag, där hon har uppdrag inom kommunikation samt föreläser om sociala medier och digitala strategier. Sedan ett och ett halvt år tillbaka producerar hon innehåll för Gotlandnews på Instagram, där hon plockar upp nyheter från sociala medier och ger sina personliga tips om vad som händer på ön.
– Jag har befunnit mig på olika digitala plattformar länge. Under studietiden i Gävle i början av 2000-talet drev jag två stora bloggar. Den digitala världen är lite som ett cocktailparty. Mingla runt och intressera dig för andra, då kommer du också finna nya vänner och kontakter. Utan Gotlandnews skulle jag inte ha hittat alla begåvade och kreativa människor på ön, säger hon medan hon lägger på locket till boxen som snart är en färdig produkt.
– Själva lådan i sig ska vara så fin att man vill behålla den, även där finns återbrukstanken. Du ska kunna spara den och lägga ner dina fossiler, smycken och minnen där. Din alldeles egen dröm om Gotland.
Text: Maria Molin
Foto: Linnea Ronström och Astrid Skarin
A Piece of Gotland
Vegansk tvål: Anna Lind
Sladdhållare: Amalia Ericsson
Fat i keramik: Maria Kaungs
Nyckelknippa och fröpaket: Astrid Skarin
Recept med bild: Linnea Ronström
samt fotoprint och häfte med berättelser bakom föremålen.